Een goede tijding uit een ver land (Spreuken 25 vers 25)

Mana Deschisa

In Spreuken 25 vers 25 lezen we de woorden: ‘Een goede tijding uit een ver land, is als koud water op een vermoeide ziel.‘ Aan deze woorden moesten wij denken toen wij onderstaand bericht ontvingen. Dat ‘verre land’ is Roemenië. Het woord is aan Larissa:

Begin decroemenieember had ik, samen met 3 collega’s, het voorrecht om een week een kijkje te nemen en te leren van het werk binnen ‘de Hoop’-ggz in Dordrecht en de zelfhulpgroepen van Stay Clean. Ik ben zelf van Nederlandse afkomst, maar alweer 13 jaar werkzaam in Roemenië. Samen met mijn man mag ik een werk leiden voor vrouwen vanuit het kindertehuis, de gevangenis, van de straat en niet in de laatste plaats vrouwen met een verslavingsproblematiek.
In Roemenië is ‘verslaving’ iets waar niet veel over gesproken wordt en waar ook niet al te veel aandacht aan wordt besteed. Als er dan over gesproken wordt, is dat vrijwel alleen met negatieve aandacht, met een boodschap van eens verslaafd altijd verslaafd, er is geen hoop meer voor je! Mensen zijn bang voor verslaafden en willen ze dan ook het liefst ver weg stoppen achter hoge muren of ze maar vol stoppen met medicijnen zodat ze in ieder geval rustig zijn. De nood onder de verslaafden in Roemenie is groot en vooral doordat ze hier bijna nergens terecht kunnen en hulp kunnen vinden voor hun probleem. Binnen ons werk willen we blijven leren en groeien om nog meer meiden een boodschap van hoop te kunnen bieden en te mogen laten zien dat verandering en een leven zonder verslaving zeker mogelijk is. Door de hulp van Stay Clean en het bezoeken van een Stay Clean-zelfhulpgroep mochten wij terugkeren naar Roemenië met een beter beeld van hoe wij nu zo’n zelfhulpgroep kunnen gaan opstarten. In 2013 hopen wij dan ook dat de eerste groep van start mag gaan en dat velen hierdoor steun mogen ontvangen in hun gevecht naar een verslavingsvrij leven.

Een van de Roemeense meiden, die samen met mij dit van de grond wil krijgen, is de 27-jarige Georgiana, die zelf ooit verslaafd was. Zij is 5 jaar verslaafd geweest aan heroine en sinds drie jaar drugsvrij. Nadat ze bijna alles was kwijt geraakt en alle hoop had verloren, hoorde ze van ons werk Mana Deschisa en besloot om toch te proberen een nieuwe start te maken in haar leven, althans wat er dan nog van over was! Ze heeft bij ons het programma doorlopen en door de hulp van God kan zij getuigen dat ‘vrij’ leven mogelijk is. Sinds die tijd heeft zij een liefde voor verslaafden en een verlangen hen te helpen, doordat zij zo goed hun pijn en worsteling begrijpt. Zelfs tijdens haar weekje in Nederland ervoer zij dat waar je ook een verslaafde of ex-verslaafde ter wereld tegen komt er iets klikt, je begrijpt elkaar, je spreekt ‘dezelfde taal’ en je wordt niet veroordeeld. Juist daardoor realiseerde Georgiana dat het bij elkaar komen in zelfhulpgroepen zo belangrijk is en die er dus ook hier in Roemenie moeten gaan komen!

Een hartelijke groet vanuit Roemenie!

Larisa McKenna