Het meisje van kerstavond… (Fred)

telefoonhoornWe zeggen het misschien wel eens heel gemakkelijk: ‘Wonderen bestaan!’ Als we daadwerkelijk geconfronteerd worden met een wonder is dat desondanks een hele bijzondere ervaring. Neem nu Fred*, een jongen met een ernstig verslavingsverleden, die enkele jaren geleden voor zichzelf een besluit nam: ‘Ik wil stoppen met leven!’ Onbeschrijfelijk veel had Fred mee- en door moeten maken in zijn leven en nu…

Het was vlak voor kerst en Fred wilde niet meer leven. Zijn besluit stond vast.
Hij had inmiddels bewust een overdosis aan middelen ingenomen en -zonder te weten waarom- belde hij op kerstavond naar ‘de Hoop’. Op zich was dit, achteraf gezien, wel heel bijzonder omdat Fred geen christelijke achtergrond had, niet precies wist wat ‘de Hoop’ allemaal deed en allerminst het voornemen had om af te kicken.
Het meisje, dat Fred vervolgens aan de telefoon kreeg, reageerde echter totaal anders dan hij verwacht had, nadat hij vertelde een eind aan zijn leven te willen maken. Ze raakte niet in paniek, maar vroeg of Fred het goed vond als zij hem wat uit de Bijbel voor zou lezen. Ze las een paar teksten en vroeg vervolgens om voor hem te mogen bidden.
Fred vond dat wel goed en dacht zoiets als: ‘dan heeft dat meisje morgen tenminste ook nog wat te doen…’, niet verwachtend dat zij gelijk de daad bij het woord zou voegen, de hoorn neerleggen naast de telefoon en hardop begon te bidden… voor Fred!

‘Vader in de hemel, ik heb nu Fred aan de telefoon, die…’
Bij Fred, die het allemaal hoorde, brak er wat; Hier was dus iemand die om hem gaf en met hem te doen had. Dit was een meisje dat een God in haar leven kende en die met Hem ook Fred’s nood wilde delen.
Na haar ‘amen’ zei ze tegen Fred dat hij nu onmiddellijk naar het ziekenhuis moest gaan om zijn maag leeg te laten pompen om zo in leven te kunnen blijven. Daarna moest hij zich melden bij ‘de Hoop’-ggz voor een intake.
Fred heeft dit meisje gehoorzaamd en is naar het ziekenhuis gegaan, heeft zijn maag leeg laten pompen en heeft een intake gehad bij ‘de Hoop’-ggz .
Nog maar net was Fred voor behandeling opgenomen of hij had een gesprek met zijn persoonlijk begeleidster. Ineens was daar die herkenning voor Fred. Zijn behandelaarster bleek niemand anders te zijn dan ‘het meisje van kerstavond’.

Fred worstelt nog steeds met gevoelens van eenzaamheid. Toch heeft hij tijdens zijn behandeling God mogen leren kennen. ‘Ik wil niet meer terug naar dat oude leven’, aldus Fred, ‘alleen al omdat mijn God mij daar op een zo wonderlijke wijze heeft uitgeleid’.
Als ik Fred vraag wat hij nu met zijn verleden wil gaan doen, hoeft hij niet lang na te denken: ‘Ik wil door middel van het starten van een ‘Stay Clean’-groep in mijn eigen omgeving, mijn verleden gebruiken om mijzelf en anderen te helpen.’
 

Met andere woorden:
‘Kom, luister, allen die God (nog niet) vreest,
En ik zal vertellen wat Hij aan mijn ziel gedaan heeft’ (Psalm 66 vers 16)

* De naam ‘Fred’ is een gefingeerde naam